Atgal

Istorija. Vadovėlis 6 klasei, I dalis

2024-08-16
Nacionalinė švietimo agentūra
Vadovėlių duomenų bazėje pristatomas istorijos vadovėlio 6 klasei I dalis parengta pagal 2022 m. atnaujintą Istorijos bendrąją programą.

Vadovėlio I dalį sudaro septyni skyriai: „Istorijos periodizacija Europoje ir pasaulyje“, „Žmogaus gyvenamoji erdvė istorijoje: namas, miestelis ir miestas“, „Žmogaus gyvenamoji erdvė istorijoje: didieji Lietuvos miestai“, „Tikėjimų įvairovė Lietuvoje: krikščionybė ir Lietuvos kultūra“, „Tikėjimų įvairovė Lietuvoje: skirtingos etninės ir konfesinės bendruomenės“, „Raidės, raštas ir knygos mūsų istorijoje“, „Knygos ir rašto istorija: mokslo, mokyklos ir universiteto reikšmė Lietuvos visuomenei“.

Vadovėlis kviečia mokinius tęsti 5 klasėje pradėtą artimos aplinkos istorijos pažinimo kelionę, papildydamas ją Lietuvos kultūros istorijos pasakojimais ir ragindamas pažvelgti į Lietuvos istoriją Europos istorijos kontekste. Jaunieji istorijos tyrinėtojai skatinami iš istorinės perspektyvos pažvelgti į, regis, kasdienius dalykus (buitį, šventes, knygas ir pan.). Vadovėlyje, pristatant praeities kultūrą, nemažai dėmesio skiriama iki šiol istorinio pasakojimo paraštėse likusiems moterų, vaikų, įvairių etninių grupių Lietuvoje pasakojimams. Tačiau šis vadovėlis kviečia pasikalbėti ir apie dabarties aktualijas, todėl pristatomi istoriniai objektai, pasakojimai ir jų atminimo tęstinumas.

Vadovėlyje gausu įvairių užduočių, padedančių geriau suvokti išdėstytą medžiagą. Po kiekviena temos poteme – klausimai ir užduotys, po visa tema – apibendrinamieji klausimai, smalsumą skatinančios užduotys, kviečiančios dirbti savarankiškai, vertybiniai ir nuomonės klausimai. Vadovėlyje gausu vaizdinės medžiagos, autoriai savo tekstuose tiesiogiai bendrauja su skaitytoju, domisi jo nuomone, o užduodami nekasdienius klausimus skatina į įprastus istorijos dalykus pažvelgti kiek kitaip.

Istorijos mokymo priemonių komplektą 6 klasei sudaro vadovėlis (2 dalys) ir pratybos (2 dalys). Komplektą papildo ilgalaikis mokymo planas, skaitmeninis mokymo(si) turinys: vadovėlio turinį papildanti būtina informacija pasiekiama greitojo atsako kodais (QR); skaitmeninė vadovėlio versija – platformoje „Opiq“.