Atgal

Istorija. Vadovėlis 8 klasei, I dalis

2024-08-16
Nacionalinė švietimo agentūra
Kviečiame susipažinti su istorijos vadovėlio 8 klasei 1 dalimi, parengta pagal 2022 m. atnaujintą Istorijos bendrąją programą ir paskelbta Švietimo portalo vadovėlių duomenų bazėje. Vadovėlio įvade aptariama, kas būdinga Viduramžiams ir kodėl jie išskiriami kaip žmonijos istorijos epocha. O toliau laukia pažintis su keturiais temų blokais – keturiais skyriais, pasakojančiais Viduramžių Europos ir Lietuvos istoriją. Pirmas skyrius skirtas Viduramžių valstybių kūrimui ir jų raidai. Šiame skyriuje aptariamas valstybių atsiradimas Vakarų ir Vidurio Rytų Europoje. Antrame skyriuje mokiniai išsiaiškins, kaip Europa tapo krikščionišku žemynu, ir įvertins Bažnyčios ir krikščionybės įtaką Viduramžių Europos raidai. Trečiame skyriuje tyrinės, kokia ir kuo ypatinga buvo Viduramžių visuomenė, aiškinsis, kokios pagrindinės grupės ją sudarė, kokias pareigas ir teises jos turėjo ir kaip gyveno žmonės, kurie nesilaikė krikščioniškos visuomenės taisyklių ar nesivadovavo jos idėjomis. O paskutiniame, ketvirtame, skyriuje mokiniai susipažins su Viduramžių Europos kultūra. Sužinos, kas būdinga Viduramžių švietimui ir mokslui, išmoks atskirti pagrindinius Viduramžių dailės ir architektūros stilius.

Autorinį vadovėlio tekstą papildo įvairūs kryptingai atrinkti rašytiniai šaltiniai, žemėlapiai ir iliustracijos. Ši medžiaga lavina vaizduotę, padeda įsigilinti į analizuojamus istorijos klausimus. Dauguma pateiktų istorijos šaltinių ir tekstų yra mažai žinomi arba iki šiol apskritai nenagrinėti, skatinantys kritinį mąstymą ir platesnį požiūrį į istoriją.

Po kiekviena temos poteme pateikiama klausimų ir užduočių, po visa tema yra apibendrinamųjų klausimų, smalsumą skatinančių užduočių, kviečiančių dirbti savarankiškai, vertybinių ir nuomonės klausimų. Šios užduotys padeda geriau suvokti pateiktą medžiagą, skatina tyrinėti, kritiškai mąstyti, argumentuotai išsakyti nuomonę istorijos temomis.

Istorijos mokymo priemonių komplektą 8 klasei sudaro vadovėlis (2 dalys) ir pratybos (2 dalys). Komplektą papildo ilgalaikis mokymo planas, skaitmeninis mokymo(si) turinys: vadovėlio turinį papildanti būtina informacija pasiekiama greitojo atsako kodais (QR); skaitmeninė vadovėlio versija – platformoje „Opiq“.